Travel Reservation Hotline

Call and Book Your Hotel Now!

Domestic Toll-Free for US and Canada: 1-800-997-1438

Worldwide: +1-817-983-0682

Popular

Vuosi 2022 ja viihteen uusi tuleminen

Girl on a beach at night
Credit: Pixabay / KELLEPICS

Tuleva vuosi on tuomassa paljon uutta myös digitaaliseen maailmaan, missä metaversumista puhuminen alkaa olla jokapäiväistä. Koko 2000-luku on ollut digitaalisen olemisen ja tekemisen kehittymistä ja vähitellen internet 3.0:n kautta digitaalisuus tulee entistä laajemmin niin arkeemme, viihteeseemme kuin työelämäämme.

Vedonlyönti on ollut myös yksi niistä viihteen lajeista, joka on joutunut menneiden parin vuoden aikana muokkaamaan itseään, tuomaan uusia mahdollisuuksia, ja luovimaan alati muuttuvien ympäristötekijöiden kanssa tilanteessa, missä ottelut ja tapahtumat ovat saattaneet peruuntua hyvinkin lyhyellä aikavälillä– tai esimerkiksi Kiinan talviolympialaisten jääkiekkoilun tapaus: NHL joukkueet eivät lopulta päästäneetkään omia pelaajiaan kamppailemaan maailman parhaan jääkiekkomaan tittelistä.

Yleensäkin aikuisten pelaaminen on monipuolistunut samalla kun pelaaminen on vähitellen kattanut sekä kaikki sukupuolet, kuin myös ikäryhmät ja pelaamisesta on tullut yleisesti täysin hyväksytty vapaa-ajanviettotapa – myös siitä rahapelaamisesta, aivan kuten esimerkiksi uudesta nousevasta digitaalisesta kilpapelaamisesta eli E-urheilusta.

Metaverse ja pelaamisen uusi aika

Uusi tuleva internet lupaa teknokraattien toimesta, vaikka kuun taivaalta, tai ainakin sen digitaalisen version, mutta totta on, että tulevaisuuden internet saattaa olla jotain aivan muuta, mitä se meille tänä päivänä on. Ja varsinkin viihdeteollisuuden tarjoilut tulevat monipuolistumaan. Sille kaikelle on pohjana se todellisuus, että Euroopassa ja USA:ssa vapaa-ajan määrä on kokoajan kasvanut teollisuuden työn tullessa tehtyä entistä enemmän robottien toimesta, ja maataloudessakin ollaan menty entistä suurempiin tilakokoihin ja entistä pidemmälle vietyyn automaatioon. Tästä kaikesta on seurannut vähentynyt työvoiman tarve, ja työpaikat ovatkin syntyneet entistä enemmän erilaisille, uusille palvelualoille, jollaisia ei aikaisemmin ole ollut. 

Metaversen ja internet 3.0:n tuleminen tulee tekemään tähän kaikkeen varmasti jonkinlaisen seuraavan ison muutokset, mutta kuinka pitkälle eri kulttuureissa ollaan valmiita lähtemään mukaan?

Ravintoloiden kehittyminen

Samalla kun vapaa-aika lisääntyy, keskimääräinen elintaso nousee ja viihdekäyttäytyminen laajenee, myös ravintolamaailmat laajenevat – siinä missä olemme jo nyt saaneet nauttia kaikenlaisen ruoan ja jopa ammattikokkien kotiin saamisesta, seuraavaksi on ravintoloiden tarjonnan vieminen myös metaversumiin, jonne isot tekijät ovat jo maailmalla perustaneet ensimmäisiä digitaalisia ravintoloitaan – metaversumi on kuitenkin ainakin tällä hetkellä arvailtuna yksi niitä tulevien vuosien pääkanavia ja alustoja, joilla markkinoijat voivat kontaktoida nuoria, ja nuoria aikuisia oikeiksi, reaaliasiakkaikseen. Hyvää ruokaa kaivataan aina.

Vuosi 2022 ja tulevaisuus

Jos mietitään aikuisviihdettä kokonaisuudessaan, niin siihen voidaan luetella monia erilaisia kokonaisuuksia kuten rahapelit, K18-viihde, ravintolaviihde ja paljon muuta, ja näistä kaikista on muodostunut viimeisten muutaman vuoden aikana myös omat kokonaisuudet digitaaliseen maailmaan. Varsinkin parin viimeisen vuoden liikkumis- ja matkustusrajoitukset ovat lisänneet erilaisten digitaalisten ja virtuaalisten palveluiden käyttöä, ja samalla myös perinteiset liikeyritykset ovat joutuneet opettelemaan aivan uuden maailman toimintoja – löytyyhän metaversumista jo mm. Adidas ja Nike, ja monet muotitalot, ja kuulemma ensimmäiset virtuaalisen maailman talokaupat ja niiden rahoittaminen kryptovaluutalla ja tavallisen reaalimaailman lainarahoituksella ovat jo tehtyjä– eli ainakin joillekin on syntymässä tämän meidän todellisen maailman  vierelle toinen, täysin digitaalinen maailma.

Digitaalisuus on jo nyt tullut arkeemme tavalla, jota emme olisi vielä muutama vuosi sitten voineet edes aavistaa. Esimerkiksi suomalaiset ostivat jo vuonna 2019 enemmän matkoja mobiilisti kuin perinteisesti nettikaupoista – ja muutenkin mobiililaitteiden ollessa koko ajan mukanamme, myös elämämme seuraaminen, harrastusten hallinta, maksujen maksaminen ja pelaaminen ovat siirtyneet tuolle digialustalle eli älypuhelimella suoritettavaksi. Oletko itse pysähtynyt koskaan miettimään, mitä elämäsi olisi ilman älypuhelinta, jos sinulla ei olisi sitä viikkoon, miten pärjäisit?

Esiintyjät ja festarit

Festarit ovat olleet melko lailla seis nyt jo kolmatta vuotta, ja kaikki tapahtuma-alan järjestäjät ympäri maailmaa toivovat jo erilaisten rajoitusten vähitellen väistyvän. On sitten kyse jalkapallosta, tai tulevasta CS:GO Major kiertueesta, rock-festareista tai vaikkapa isosta autonäyttelystä– jotta ne toimivat todellisuudessa kannattavasti ja muistoja luoden, tarvitaan paikalle ihmisiä, ja mielellään tuhansia. 

Ehkä tänä vuonna pääsemme jo näkemään tähtiartistien tekevän paluun isoille areenoilla ja näemme kymmenien tuhansien fanien kannustamassa – niin jääkiekkokaukaloiden laidoilla, jalkapallokenttien katsomoissa, kuin artistien konserteissa – ihmiset kaipaavat näitä yhteisiä kokemuksia mahdollistavia tapahtumia. Toivottavasti vuosi 2022 antaa niitä jälleen kaikille halukkaille.

Leave a Reply

Your email address will not be published.